Hoe word ik zelfstandig gastouder

Dat kan! De laatste jaren is er veel veranderd voor gastouders. Je kunt nu niet meer als bijbaan ‘even snel’ gastouder worden. Wat heb je nodig om zelfstandig gastouder te worden?

  • In het bezit te zijn van een diploma dat op de gevraagde lijst vermeld staat,
  • In het bezit te zijn van een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen,
  • In het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag,
  • Indien de opvang bij u thuis plaatsvindt, dienen volwassen huisgenoten ook in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag,
  • Ingeschreven te zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Wil je zelfstandig gastouder worden?

Naast de regelingen waaraan elke Zzp'er zich moet houden, gelden er voor gastouders nog een aantal andere eisen en regelingen. Om te beginnen moet je ouder dan achttien zijn en Nederlands spreken, maar er komt nog veel meer bij kijken.

Je hoort en leest het steeds vaker over Gastouders die Zzp'er of met andere woorden zelfstandig ondernemer worden. Voor veel gastouders is deze stap groot. Ze zien op tegen al het gedoe met administratie, belastingzaken, Kamer van Koophandel etc.

Is dat terecht? Volg de onderstaande link voor meer informatie over de voorwaarden en financiële voordelen van het ondernemerschap, zakelijke aftrekposten en andere zaken voor professioneel gastouderschap.

  Gastouders en de Belastingdienst

 

DE GASTOUDER ALS ONDERNEMER

Inschrijven bij Gastouderbureau BumbleBee

Om te kunnen werken als zelfstandig gastouder moet u zich inschrijven als gastouder bij een geregistreerd gastouderbureau. Gastouderbureaus moeten zich registreren in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRK).

Gastouderbureau BumbleBee staat geregistreerd en kunt u helpen bij het zelfstandig worden als gastouder.

 

Landelijk Register Kinderopvang
Je moet je volgens de Wet Kinderopvang inschrijven bij een gastouderbureau dat ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Als je niet verbonden bent aan een LRK-nummer, dan krijgen de ouders geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij hebben namelijk jouw registernummer nodig om deze toeslag te krijgen.

 

Inschrijven in het Personen Register Kinderopvang (PRK)

 Om te kunnen werken als zelfstandig gastouder moet u en uw huisgenoot (en) boven de 18 jaar en structureel aanwezigen zich  inschrijven in het PRK-register en een koppelverzoek indienen bij het gastouderbureau zodat zij u kunnen koppelen. 

 

Inschrijven bij Kamer van Koophandel
Om te kunnen werken als zelfstandig gastouder moet u zich ook inschrijven als gastouder bij Kamer van Koophandel. Daarnaast moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst. En u mag nadenken over een naam waarmee u zich wilt inschrijven. U mag onder uw eigen naam inschrijven maar nog leuker is om een leuke naam te bedenken als zelfstandige gastouder.

EHBO

Een gastouder moet beschikken over een EHBO-certificaat gericht op kinderen. Je kunt meerdere soorten Eerste Hulpcursussen volgen om een geschikt certificaat te behalen. De meest gangbare is: certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis.

 

Verklaring Omtrent Gedrag

Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om met kinderen te werken. Als je in de laatste acht jaar geen misdaden hebt gepleegd, is dit over het algemeen geen probleem. Sinds 1 juli 2014 is in de wet opgenomen dat niet alleen jij een VOG moet aanvragen, maar ook je huisgenoten! Zij kunnen namelijk ook in de buurt van de kinderen komen.

Opvangkinderen

Het aantal kinderen waar je op mag vangen is gelijk aan niet zelfstandige gastouder. Je mag als gastouder zes kinderen opvangen waarvan maximaal vijf kinderen onder de vier jaar, vier kinderen onder de twee jaar en twee kinderen van nul tot één jaar.

Jouw eigen kinderen tot tien jaar oud tellen ook mee in het totaal aantal kinderen waarop je mag passen. Je kunt als gastouder ook jouw kinderen bij een opvang achterlaten om ruimte te maken voor een extra opvangkind. Jij hebt ook recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst om je werk als gastouder uit te oefenen.

 

Als je op vier of meer kinderen past, dan is het nodig om een achterwacht in te stellen. Een achterwacht heeft, vreemd genoeg, geen EHBO of VOG nodig, maar moet wel te allen tijde binnen tien minuten ter plaatse kunnen zijn. Een achterwacht is een persoon waarmee je contact op kunt nemen indien er een ongeluk of iets dergelijks gebeurt. Niet alleen ongelukken met de kinderen, maar ook als jij bijvoorbeeld onwel wordt. Je kunt dit regelen met Gastouderbureau BumbleBee, maar je kunt ook een oplettende ouder in de buurt aanwijzen.

 

Eisen aan de opvanglocatie

Je opvanglocatie is tegelijkertijd de plek waar de kinderen met elkaar spelen. Uiteraard moet het veilig voor kinderen zijn, maar er is nog een aantal andere eisen waaraan je opvangplek moet voldoen:

– Voor kinderen tot anderhalf jaar oud moet er een aparte slaapplek zijn;

– De woning moet rookvrij zijn en voldoende werkende rookmelders hebben;

– Er moet zowel binnen als buiten voldoende speelruimte zijn.

 

Pedagogisch scholingsplan

Pedagogisch scholingsplan BumbleBee:
KNGO verzorgt aanvullend op de bijscholing Pedagogische Component een 1, 2 of 3 trainingen voor uw gastouders: 
Handen en voeten geven aan het Pedagogisch Kader Gastouderopvang:
Training 1: De vier pedagogische basisdoelen
Training 2: Aan de slag met jouw pedagogisch werkplan
Training 3: Kennismaken met Taal- en Interactievaardigheden 
Meer weten? Inschrijving@kngo.nl